Thursday, July 15, 2010

K O N T








































































Tänavakunsti projekt KONT
Tallinna Merepäevade raames Peetri sadamas

Tallinna Merepäevade raames sel nädalavahetusel Peetri sadamas toimuv tänavakunsti aktsioon KONT on ettevalmistav üritus 2011. aastal toimuvaks tänavakunsti festivaliks. Projekti korraldatakse koostöös sihtasutusega Tallinn 2011 ja Kumu kunstimuuseumiga, ettevõtmist toetab Eesti Kultuurkapital. Projekti kandev idee ning läbiv kujund on merekonteiner: transpordivahend, universaalne ühik, mis on lähteülesandena antud tänavakunsti taustaga noortele kunstiprofessionaalidele "ümbertöötlemiseks". Projekt kannab kultuuripealinna "Mereäärsete lugude" ideed ning eesmärgiks on tuua sellesse lugudejutustamisse sisse kaasaegsem ja urbanistlikum vaatenurk.

Tallinn on mereäärne linn, romantiliste päikeseloojanguroosade looduslike liivarandade, promenaadide ja elava liiklusega reisisadama kõrval ka karmiilmelisem tööstus- ja kaubandussadam. Merekaubandus on Tallinna geenikoodi kirjutatud juba Hansa-mineviku kaudu, tänane reaalsus on aga kõvasti industriaalsem ning seda võiks parima koondkujundina sümboliseerida üks esmapilgul anonüümne ja ilma erilise "loota" objekt - merekonteinter. Merekonteinereid võib täna Tallinnas näha pea igal sammul, märkamatult on nad end sisse seadnud mitte ainult sadama territooriumile, vaid ka ehitusplatsidele, suvilahoovidesse, parklatesse. Milline pilt avaneb, kui avada üks neist? Kas ka Tallinnasse jõudvad konteinerid võiksid meile rääkida lugusid salakaubandusest, globaalsest tarbimisbuumist, Aasia odavtööstuse lastidest ja kaubamärgipiraatlusest, mis tooks meelde Napoli sadamate Gamorra-lood? Või jutustaksid nad lugusid pigem majanduskriisi kõveratest, odavast tööjõust ja toorainest, või hoopis lootust süstivad humanitaarabi ja taaskasutuse muinasjutte?

Graffiti traditsioonis on väga olulisel kohal avalikkuse jaoks kriminaalse alatooniga rongide märgistamine oma sõnumi "rändama saatmine" vagunikülgedel, tsisternidel ning konteineritel. Sedasama traditsiooni edasi arendades on sel suvel kutsutud noored kunstnikud Rémi Boisbourdin, Carl Robert Kagge, Uku Kristjan Küttis, Ahti Sepsivart ja Uku Sepsivart selle subkultuuris juba traditsioonilise "lõuendiga" kontseptuaalselt suhestuma, mõtestades merekonteineriga kaasas käivaid tähendusi ja selle pakutavaid formaadiväljakutseid. Seekord alustatakse Noblessneri sadama territooriumil ühest merekonteinerist vaate- ja tuletorni vormimist. See lahendus seob kohaspetsiifilise, kontseptuaalse, miks mitte isegi sotsiaalse kunsti ning kireva popkultuuri elemente. Tänavune Tallinna Merepäevade üritus on sissejuhatavaks sessiooniks järgmisel suvel toimuvale suuremale rahvusvahelisele tänavakunsti projektile. Projekti KONT eesmärk on avardada laiema publiku arusaama tänavakunstist kui sisukast ja kontseptuaalse taustaga valdkonnast.



Täname: Jaanus Tamme, Ott Kadarik, Liis Allmäe, Tõnu Peipman


Lisainfo:
projekti kuraatorid Jaanika Okk (MTÜ Kessoon, tel. 53832034) ja Maria-Kristiina Soomre (Kumu kunstimuuseum, tel. 5147627)

Peetri sadam/ Noblessneri jahisadam asub Tallinna südames, Lennusadama ja Miinisadama vahel,10-minutilise jalutuskäigu kaugusel Balti jaamast.
http://www.tallinnamerepaevad.ee/est.php?page=programm#kaart

No comments:

Post a Comment